My title

Library and Community Centre


Statybininku pr. Klaipeda, Lithuania - 2018



Idea


    The urbanistic and architectural proposal combines the principles of spatial design, which are typical of the surrounding modernistic context, with the demands of contemporary and lively public space programmed by human scale and variety.

The main library space is provided with an autonomous axis, which is diagonal in regards to plan and section; it begins in the park and, shaped in terraces, rises up to the structure of the building. In such a way, the main function both intervenes iconically into the volume of the building and is distinguished in the static composition of the surrounding context.

On the urban scale, the diagonal axis of the library space is composed alongside the natural paths of a diagonal type that cross the park, thus further emphasizing the integrity of the surrounding public space and the interior.

The terraced diagonal plane emphasizes the space “above” and “below” – and divides the site and building to the two connected parts: the library on the top and in the East, and the community education center at the bottom and in the West of the site. Both parts are composed in conjunction with the associated public micro-spaces.

The library building is integrated into the existing spatial urban structure, and by being moved closer to the street, dominates the green boulevard as a vivid and vibrant, new-quality public local spot, offering a variety of spaces for communal gathering.
















The Surrounding Environment and Site Solutions


        The unobtrusive, pavilion-type new volume of the building is constructed in the center of the site and, together with the territory, is further shaped as a solid, overlapping spatial composition. The site is formed by creating a variety of public space zones around the building: green squares, multi-purpose yards, seating amphitheater, also forming a covered terrace, a swimming pool with a seating edge, and a raised garden with a seating perimeter. The “cut” out of volume entrances, as well as the readers’ balcony, create local and covered micro-spaces along the building – with seating options. The interior of the library is perceived as a spatial extension of the public space inside the building. It starts at the entrance spot and draws the visitor into the library – an interiorized public space.

        The monumental volume silhouette and compact spatial positioning make it possible to create and help manage the proposed range of public spaces around the library. The formation of volume by making space cuts highlights the unique character of each side of the site, the main entrances, and the readers outdoor terrace. The main entrance to the library in the Northeast, as well as access to the community education area in the Northwest, both open into the main street and the associated public spaces in the East and West.


















Architectural Solutions


        The inner space of the library is accentuated as an integral and immediate part and spot of the cultural landscape of the park and the newly-formed squares, while the surrounding public space is integrated into the volume and immediately extends into the interior of the library.

In the monumental form, the cutouts/exposures of the building scale mark out the internal public functions and, at the sides of the volume, create local spaces at the entrances. The largest exposure emphasizes the entrance to the library and the main hall space. The cutouts in the volume, that follow the function and emphasize the combination of outdoor and indoor public space, also dictate the unique shape of the building, and give the city an inspirational building that is solid in terms of both elegance and logic.

The Western and Southern façades are dominated by glass that is printed with fritted glass, which not only helps reduce gloss, lower the cooling costs and minimize the risk for birds, but also provides a distinctive “soft” external look. The ornament covers/shades in up to 60-70 percent.

The Northern and Eastern façades are dominated by blind supporting walls covered with vertically profiled metal panels and perforated graphics that are similar to the graphics on the glass façades.

         In the interior, the atmosphere of the main space of the library dominates. The most eye-catching is the surface of the wood, which combines decoration floors, staircases that start from the outside and ascend to the top of the main hall, access ramps, bookshelves, and tables. They are
surrounded by a ceramic-printed gradient-coated tinted glass giving a panoramic view of the park and surrounding areas.





    




The Building: Functional Layout

        

        Two main functions: the library and the community education center – are positioned one above the other, but both have direct and visual contact with the ground level. The administration function is positioned on both floors, and is in close proximity to the functions of the library and community center.

          In terms of the library as a civic center where people meet and share knowledge and information, the public space is the essence of design and iconicity.






















Credits:



KILD

Team - Dominykas Daunys, Petras Išora,
Ivane Ksnelashvili, David Tsanava


Engineering - Baltic Engineers


Status: Competition 

Type: Public Library and Community Center

Location: Staybininku pr, Klaipeda, Lithuania

Area: 2896 sqm


Client: Klaipeda City Municipality



Competition Links: 
www.bibliotekoskonkursas.lt

www.architectsjournal.co.uk